Štab za suzbijanje i sprečavanje pojave i širenja bolesti afričke svinjske kuge uz niz zaključaka ukinuo vanredno stanje

U Vijećnici je održan sastanak Štaba za suzbijanje i sprečavanje pojave i širenja bolesti afričke svinjske kuge na kojem su doneseni zaključci da se ukida vanredno stanje na osnovu sljedećih zaključaka:

Image for news
  1. U slučaju pojave novih slučajeva afričke svinjske kuge sve neophodne mjere prilikom saniranja obavljaju se po Zakonu o veterinarstvu BiH, procedure su iste kao i za druge zarazne bolesti životinja.
  2. Sve eutanazirane životinje za koje se namiruje šteta moraju biti obilježene ušnim markicama, odnosno poticati sa registrovanih imanja i ne moraju biti u sistemu podsticaja.
  3. Ponovni useljaj životinja na imanja na kojima je bila potvrđena afrička svinjska kuga dozvoljava se najranije šest mjeseci nakon posljednjeg potvrđenog slučaja, tačnije od 16. 11. 2023. godine
  4. Prije ponovnog useljaja životinja (svinja) na imanjima na kojima je potvrđena afrička svinjska kuga neophodno je izvršiti provjeru biosigurnosnih mjera. Provjeru će vršiti Inspektorat u saradnji sa Pododjeljenjem za veterinarstvo, po pozivu stranke.
  5. Novi useljaj životinja u objekte podrazumijeva vađenje krvi nakon 45 dana od useljaja s ciljem dijagnostike na afričku svinjsku kugu. Svako uginuće životinja prije 45. dana mora se prijaviti nadležnoj veterinarskoj službi koja će poduzeti određene mjere.
  6. Broj životinja koje se može useliti u objekat gdje je bila potvrđena afrička svinjska kuga će iznositi 10% od ukupnog broja eutanaziranih i uginulih životinja na imanju. Nakon 45 dana vršit će se dijagnostika vađenjem krvi kod 10% životinja i ako je nalaz negativan, odnosno uredan, može se izvršiti useljaj životinja prema kapacitetu objekta.
  7. Sve veterinarsko-sanitarne mjere koje se budu provodile nakon useljaja svinja padaju na teret vlasnika životinja.