ČESTITKA POVODOM 1. MAJA – PRAZNIKA RADA

Svim radnicima i Sindikatu Brčko distrikta BiH upućujemo čestitke povodom 1. maja – Međunarodnog praznika rada, sa željom da ga proslavite u dobrom raspoloženju uprkos teškoj ekonomskoj situaciji koja je prisutna, kako kod nas, tako i u široj regiji.  

Ovom prilikom ukazat ćemo na neophodnost donošenja prvenstveno zakonskih pretpostavki za poboljšanje statusa radnika. Već duže vrijeme je u toku procedura usvajanja zakona o radu Brčko distrikta BiH, koji je označen kao jedan od prioriteta u Reformskoj agendi BiH, a koji Vlada Brčko distrikta BiH priprema već duže vrijeme. Nacrt spomenutog zakona naći će se već na sljedećoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća na razmatranju. Vlada će uložiti dodatne napore za formiranje posebne organizacione jedinice za rad i radne odnose. Kako bismo iskazali veći senzibilitet, nedavno je gradonačelnik donio odluku o uvođenju socijalnog kriterija prilikom zapošljavanja, koji znači dodatno bodovanje prilikom izlaska na konkurse u javnoj upravi, ne samo za boračku populaciju, kako je ranije bio slučaj, nego i za kandidate čiji članovi porodice nisu zaposleni na budžetu i samohrane majke.  

Svjesni smo najvećih problema današnjice, odlaska naših građana u druge zemlje i velikog broja nezaposlenih, stoga Vlada svojim programima samozapošljavanja, podsticajnim mjerama u oblasti privrede i poljoprivrede te različitim vidovima subvencija teži da smanji ovaj negativan trend.  

U nadi da ćemo sljedeći Prvi maj dočekati s pozitivnijim izvještajima sa Zavoda za zapošljavanje želimo Vam sretan Međunarodni praznik rada.

Zamjenik gradonačelnika
dr. Anto Domić

Gradonačelnik
Mr. sc. Siniša Milić