Sljedeće sedmice u Brčkom savjetovanje arhivskih radnika BiH

4.5.2018. Arhivističko udruženje BiH i ove godine organizuje savjetovanje arhivskih radnika Bosne i Hercegovine, koje će se održati 7. i 8. maja 2018. godine u Brčkom u Domu kulture s početkom u 9.00 sati.

Domaćin savjetovanja je Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Odjeljenje za javni registar, Služba za arhiv. Savjetovanje se održava s ciljem edukacije, stručnog usavršavanja i razmjene iskustava kako s arhivistima iz Bosne i Hercegovine, tako i s arhivskim radnicima iz država okruženja i inostranstva. Na istom se očekuje prisustvo oko 110 arhivskih radnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Turske i Mađarske.

Na ovom tradicionalnom skupu arhivskih stručnjaka bit će prezentovane stručne teme i saopćenja o problematici koja je veoma aktuelna za arhivsku djelatnost, a odnose se na sljedeće tematske cjeline:

1.      Arhivsko zakonodavstvo između teorije i prakse;

2.      Prostorni kapaciteti arhivskih ustanova.

U skladu s prvim segmentom bit će priređena i posebna panel diskusija na temu Harmonizacija arhivskog zakonodavstva s propisima Evropske unije, na kojoj će biti riječi o iskustvima arhivskih radnika u regiji u kontekstu evropskih integracija.

U sklopu savjetovanja planirani su i dodatni sadržaji:

-          prikazivanje dokumentarnog filma: Brčko kroz historiju u koprodukciji Službe za arhiv i RTV HIT;

-          obilazak kulturno-historijskog naslijeđa Brčkog: Zidine – Gornja Skakava (arheološki lokalitet), Galerija Šimun – Dubrave, Kula i Cincarsko groblje – Bijela, kuća porodice Zaimović – Gornji Zovik, kulturno-historijski spomenici u gradu i posjeta Legatu Ekmečić;

-          plovidba Savom.

Za više informacija molimo Vas kontaktirajte Službu za arhiv Vlade Brčko distrikta BiH na broj telefona 049 / 212-747.