Opsadno stanje u Bruxellesu

22.3.2016. Bruxelles je u opsadnom stanju  nakon napada na zračnu luku , a nešto kasnije i na podzemnu željeznicu. U gradu je proglašeno vanredno stanje. Kontaktirali smo kolegu Muju Hadžića, аtašea savjetnika za međuvladine odnose generalnog sekretara Skupštine evropskih regija koji nam je ovom prilikom kazao:

2016-03-22-Brisel-3

2016-03-22-Brisel-4

“Nakon eksplozije na aerodromu mediji nisu prenijeli informacije о opasnostи u gradu tako da sam se uputio na posao. Oko 9.00 sati su se odjednom  začule sirene u neposrednoj blizini naše zgrade, koja se nalazi u srcu evropske četvrti. Zbog činjenice da je Skupština evropskih regija smještena između zgrade Evropske komisije i Parlamenta EU i kako se postupilo po protokolu u slučaju opasnosti, po nalogu obezbjedjenja upućeni smo na ulicu i pristupili evakuaciji kada smo saznali da se na manje od 100 metara udaljenoj stanici metroa Maalbeek desila eksplozija i policija nije znala u kojem smjeru da nas uputi. Još uvijek vladaju difuzne informacije. Ja sam dobro i nalazim se sa kolegama na sigurnom mjestu. Nažalost, izjave sigurnosnih službi ovdje govore o mnogo povrijeđenih i mrtvih”, rekao je Hadžić.

2016-03-22-Brisel-2

Tim povodom, a u ime Vlade Brčko distrikta BiH i u svoje lično ime gradonačelnik Brčko distrikta dr. Anto Domić uputio je najdublju sućut obiteljima nastradalih, ambasadi Belgije u BiH te svim građankama i građanima evropske prijestolnice i cijele Belgije zbog gubitka ljudskih žrtava.

2016-03-22-Brisel-1