Ministri Gluhaković i Đokić u posjeti Distriktu

19.4.2017. Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić razgovarali su u Brčkom sa gradonačelnikom Sinišom Milićem i njegovim saradnicima o zajedničkim projektima iz energetske oblasti, mogućnostima zajedničkih nastupa u oblasti sektora turizma te infrastrukturnim projektima kao i brojnim drugim temama koje su od obostranog interesa.
2017-04-19-Posjeta_Gluhakovic_i_Djokic-2
2017-04-19-Posjeta_Gluhakovic_i_Djokic-5

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo posjetom ministara Republike Srpske i njihovim interesom za doprinos razvoju Brčko distrikta BiH. „Mislim da je ovo dobar model i obrazac saradnje na institucionalnom nivou, a postoji obostrani interes i potreba za saradnjom i s Federacijom BiH. Razgovore koje smo danas započeli nastavljamo na operativnom planu i nadam se da ćemo vrlo brzo biti svjedoci rezultata ove posjete“, istakao je gradonačelnik Milić.

Ministar Đokić je naglasio da Brčko posjeduje respektabilne industrijske kapacitete koje bi trebalo da stavi u funkciju te dodao da bi jedna od poslovnih zona – bivši tekstilni kombinat „Interplet“ uskoro mogao da se pripremi za ponudu zainteresovanim investitorima.

On je podsjetio da Republika Srpska ima strategiju razvoja energetike do 2030. godine u okviru koje je planirana i plinofikacija na njenoj teritoriji.

„Magistralni plinovod vodi od Bijeljine do Banje Luke i Novog Grada. Brčko, svakako, treba da se uključi u realizaciju tog projekta“, napomenuo je Đokić.
On je rekao da je na sastanku iskazao spremnost Vlade Republike Srpske da finansira izradu projekta za izgradnju mosta u Krepšiću na magistralnom putu Brčko – Banja Luka, u blizini mjesta gdje je prije tri godine u poplavama uništen stari prelaz preko rječice Tinje.
2017-04-19-Posjeta_Gluhakovic_i_Djokic-3

„Republika Srpska je proteklih godina snabdijevala Brčko distrikt BiH električnom energijom po cijenama znatno manjim od tržišnih, te je na taj način, na osnovu razlike u cijeni, svim građanima ove lokalne zajednice donirala 27 miliona KM“, napomenuo je Đokić.

On je dodao da je to najveća donacija koja je od bilo koga stigla u Distrikt te da bi uskoro trebao da bude postignut dogovor o nastavku saradnje u vezi sa snabdijevanjem Distrikta električnom energijom po povoljnim uslovima.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković izjavio da je Brčko distrikt BiH jedini prostor u BiH koji nema fiskalizaciju i da je želja Vlade Srpske da se uredi i ova oblast da bi se otklonile sumnje u vezi s postojanjem sive ekonomije, crnog tržišta, pogotovo prometa robe preko tržnog centra „Arizona“.

Gluhaković je ukazao na važnost harmonizacije propisa u oblasti trgovine, posebno u vezi s prometom lož-ulja na benzinskim pumpama.

On je naveo da je jedino u Distriktu dozvoljen promet tog energenta na benzinskim pumpama.

„Spremni smo da otklonimo sve spekulacije u vezi s prometom lož-ulja na području Distrikta. Promjenom Zakona o trgovini, Republika Srpska je znatno povećala iznos sredstava u budžetu. Procjenjuje se da je ostvareno oko 65 miliona KM više u odnosu na period kada se lož-ulje prodavalo na benzinskim pumpama“, rekao je Gluhaković.

Prema njegovim riječima, Brčko je jedina sredina u BiH koja nema turističku organizaciju posredstvom koje bi se, s obzirom na turističke potencijale Distrikta, mogla unaprijediti ova oblast. „Ovdje postoje i dobri uslovi za unapređenje lovnog turizma, ali prethodno treba riješiti probleme u vezi s donošenjem zakonskog akta koji bi regulisao pitanja u tom segmentu turističke ponude“, napomenuo je Gluhaković.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić, šef Odjeljenja za komunalne poslove Mićo Stevanović te šef Odjeljenja za javne poslove Sabrija Jašarević.

2017-04-19-Posjeta_Gluhakovic_i_Djokic-4