Brčko i susjedne općine dogovorili saradnju na prekograničnim projektima

11.5.2017. Brčko je danas bilo domaćin radnog sastanka na kojem su učestvovali načelnici općina Pelagićevo, Čelić, Donji Žabar i Šamac, a na kojem je razgovarano o zajedničkim nastupima na projektima prekogranične saradnje, s obzirom da se tokom maja mjeseca očekuje javni poziv za IPA projekte prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.
2017-05-11-Sastanak_sa_nacelnicima

2017-05-11-Sastanak_sa_nacelnicima_pres

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić istakao je da Brčko trenutno uspješno učestvuje u jednom takvom projektu s općinom Brod i općinama Šid i Sremska Mitrovica iz Republike Srbije te da je na današnjem sastanku iskazan interes za zajedničkim projektima i po novom javnom pozivu.

„Tri su tematske oblasti u okviru kojih bismo mogli aplicirati projekte a to su zapošljavanje, mobilnost radne snage i saradnja u oblasti turizma. Drago mi je da su naši gosti iskazali interes da zajedničkim nastupom pokušamo aplicirati i dobiti učešće u tim projektima. U narednim danima ćemo na operativnom nivou vidjeti koje su to teme koje su interesantne za nas“, dodao je gradonačelnik Siniša Milić. 

Načelnik Općine Čelić Sead Muminović ocijenio je današnji sastanak veoma korisnim i naglasio da će ova općina uzeti učešće u budućim projektima u punom kapacitetu te da će angažovati lica koja će vršiti koordinaciju na operativnom nivou. 

Načelnik Općine Pelagićevo Simo Stakić zahvalio je gradonačelniku Brčko distrikta BiH na ovakvoj inicijativi. „Raduje me to što će i manje lokalne zajednice kao što je Pelagićevo imati priliku da učestvuju u projektima prekogranične saradnje“, zaključio je načelnik Stakić.