Nastavljaju se aktivnosti na projektu „Hitnog oporavka od poplava“: Održan sastanak sa konsultantskom kućom

25.7.2017. Predstavnici Vlade Brčko distrikta BiH održali su danas sastanak s predstavnicima konsultantske kuće „INZA“ iz Sarajeva, a u vezi s početkom realizacije ugovora o izradi dokumenata – Procjena ugroženosti teritorije Brčko distrikta BiH i Studija izgradnje kapaciteta otpornosti na katastrofe, u skladu sa projektom „Hitnog oporavka od poplava“.
2017-07-25-Konsultantska_kuca-Oporavak_od_poplava-1
2017-07-25-Konsultantska_kuca-Oporavak_od_poplava-2

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić istakao je da je Brčko nakon katastofalnih poplava 2014. godine krenulo u izradu i realizaciju projekta „Hitnog oporavka od poplava“, vrijednosti 5.000.000 dolara, te da predstoji realizacija pomenutih dokumenata. „Vlada Brčko distrikta BiH i institucije  bit će u potpunosti na raspolaganju konsultantskoj kući koja je dobila ovaj posao, kako bi dokumenti bili što kvalitetnije izrađeni ali i operativni“, dodao je Domić.

Finansijska vrijednost posla koji predstoji je 258.000 KM, a rok za izradu je 5 mjeseci i 20 dana.

U ime konsultantske kuće „INZA“ Edin Garaplija, direktor firme i projekt menadžer, naglasio je da će projekat biti rađen u tri faze te da prva faza predviđa identifikaciju rizika, gdje će biti intervjuisani članovi šire brčanske javnosti, od najvećih instanci vlasti do socijalnih grupa i ranjivih kategorija.

„Druga faza projekta podrazumijeva analizu pomenutih rizika na koje će se primjenjivati smjernice Evropske unije, a koja će biti primjenjiva i operativna i u skladu sa trenutnim stanjem na području Distrikta što podrazumijeva poplave, požare, klizišta i ostale rizične nepogode. Treća faza su treninzi koji će biti organizovani za različite kategorije“, objasnio je Garaplija.

Konsultantska kuća „INZA“ regionalnog je karaktera i djeluje na području BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a pomenuti projekat, koji će raditi u saradnji sa Vladom Brčko distrikta BiH, dobila je na međunarodnom tenderu.

Današnjem sastanku prisustvovali su i  šef Odjeljenja za javnu sigurnost Edin Zaimović, šef Pododjeljenja za zaštitu i spašavanje Mićo Simikić i koordinator za krizne situacije Mirsad Hasanbašić te Zora Radojević, projekt menadžer iz Vlade Brčko distrikta BiH, kao i prof. dr. Proda Šećerov, ekspert iz oblasti zaštite i spašavanja iz INZE.