Kvalitetni i raznoliki učesnici obilježili rad likovne simpozij radionice „Sava 2017“

31.7.2017. Deset umjetnika iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske u posljednjoj sedmici jula učestvovali su u radu 15. međunarodne likovne simpozij radionice „Sava 2017“ u Brčkom.
2017-07-31-Likovna_radionica_Sava_2017-3

Likovna kolonija, koja traje već petnaest godina, u organizaciji Umjetničke galerije Brčko jedan je od najvažnijih kulturnih događaja tokom ljetnih mjeseci.

Sumirajući dosadašnje utiske učesnika i organizatora možemo sa sigurnošću reći da je ovogodišnji saziv kvalitetan i raznolik, znalački odabran, sa željom da kvalitet uvijek bude u prvom planu.

Kipari su ove godine bili bitan dio likovne kolonije. Tri izuzetna umjetnika koji se izražavaju u različitim materijalima svakako će svojim radovima obogatiti fundus brčanske galerije (Petar Hranuelli i Alana Kajtež iz Hrvatske i prošlogodišnji dobitnik Zlatne palete – bosanski umjetnik Alen Džindo).

2017-07-31-Likovna_radionica_Sava_2017-4

Crnogorski slikar Miomir Miša Vemić je slikar snage i gesta, a nasuprot njemu je smirenost i duhovnost Dragana Bartule, umjetnika koji dolazi iz Loznice. Doajen bosanskog slikarstva Mehmed Klepo svojim sjajnim apstraktnim slikama pokazuje jedno duboko umjetničko promišljanje, a tri sjajne bosanske umjetnice Tanja Pikula, Jelena Glogovac-Savić i Esma Šabić, svaka na svoj način, bogatom paletom i sjajnim kompozicijama pokazale su svu snagu svog umjetničkog temperamenta.

Na kraju treba dodati i slikaricu Sonju Đurović koja će svojim neobičnim portretima svakako biti zapažena na izložbi kolonije koja će biti organizovana u dogledno vrijeme.

Slikare je pratila, i o njihovom radu će pisati, historičarka umjetnosti Sonja Petrović-Jagić, direktorica Kulturnog centra u Šapcu.

Cilj kolonije je postignut. Različitost poetika i načina rada, lakoća stvaranja i duhovitost u okruženju neki su od načina da se stvori jedinstven umjetnički doživljaj koji je nezaobilazan u toku rada likovne kolonije i prepoznatljiv na radovima ovih sjajnih umjetnika, učesnika 15. saziva likovne kolonije „Sava 2017“.

2017-07-31-Likovna_radionica_Sava_2017-5