Predloženo pooštravanje kazni za počinioce nasilja nad ženama i djecom

23.10.2017. U prostorijama Gradske vijećnice danas je održan okrugli sto pod nazivom „U borbi protiv nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom u Brčko distriktu BiH“ u organizaciji Udruženja građana „Ženski interaktivni ruralni centar“ iz Istočnog Sarajeva i Omladinskog centra „Vermont“, a uz podršku gradonačelnika Brčko distrikta BiH Siniše Milića.
2017-10-23-ZIR

Razgovarano je o inicijativama za pooštravanje kaznenih mjera za počinioce nasilja nad ženama i djecom u Krivičnom zakonu Brčko distrikta BiH, a predstavljena su iskustva i prakse u ovoj oblasti, koja su temelj kampanje „Zaustavimo nasilje i seksualno nasilje nad ženama i djecom u BiH – Šutnja nije zlato“.

Sastanku je podršku dao gradonačelnik Siniša Milić, a učestvovali su predstavnici Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH, skupštinske Komisije za ravnopravnost spolova, Policije Brčko distrikta BiH, Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, političkih stanaka, kao i nevladinog sektora, odnosno udruženja žena s područja Brčko distrikta BiH.

Zaključeno je da se inicijative o izmjeni postojećih zakona kao i prijedloga novih zakona koje tretiraju ovu oblast upućuju skupštinskoj Komisiji za ravnopravnost spolova kako bi se pospješila interresorna saradnja u samoj lokalnoj zajednici te zajedničkim radom pripremile izmjene i dopune kao i novi zakoni koji tretiraju ovu oblast, poput Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.