Milić i Tegeltija potpisali Sporazum o izgradnji obdaništa u Brčkom

4.12.2017. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić i ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zoran Tegeltija potpisili su danas u Brčkom Sporazum o finansiranju projekta izgradnje obdaništa u ovoj lokalnoj zajednici donatorskim sredstvima Vlade Republike Srbije, u vrijednosti od 500.000 eura.
2017-12-04-Tegeltija-3

Gradonačelnik Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo što je potpisivanjem Sporazuma i formalno započela procedura realizacije donatorskih sredstava. On je izrazio zahvalnost predsjedniku Republike Srbije, ali i predsjedniku Republike Srpske koji je na određen način posredovao i predložio da i Brčko distrikt BiH uđe u raspodjelu dodjele sredstava.

„Ovdje ne postoje i ne treba spominjati nikakve političke konotacije. Ova donacija je u funkciji građana Brčko distrikta BiH i djece koja će koristiti usluge obdaništa. Mi smo u proceduri dobijanja građevinske dozvole za taj objekat koji će se graditi na lokaciji naselja Ilićka. Bilo je ideja da se gradi na području Srpske Varoši, međutim, zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa i potrebe da što ranije krenemo u proceduru, opredijelili smo se za spomenutu slobodnu lokaciju“, pojasnio je gradonačelnik Milić.

Riječ je o površini od oko 2.500 kvadratnih metara, a objekat bi trebao da bude površine od oko 1.000 kvadratnih metara i namijenjen za boravak oko 100 djece. 

Gradonačelnik Milić je napomenuo da će objekat biti izgrađen po najvišim standardima.

„Bitno je da na ovaj način osiguravamo transparentnost i da će projekat biti realizovan u skladu s pozitivnim zakonskim propisima koji važe na prostoru Distrikta, ali uz podršku i kontrolu Vlade Republike Srpske. Uporedo s realizacijom ovog projekta u budžetu Brčko distrikta BiH planirana su sredstva za projektovanje, a vjerovatno i izgradnju, još dva obdaništa na području Distrikta jer su to realne potrebe građana“, rekao je Milić. 

2017-12-04-Tegeltija-4

Ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zoran Tegeltija naglasio je da Vlada RS ima ulogu da osigura da svi kandidovani projekti budu završeni i da budu u funkciji. 

„Postoji još nekoliko koraka do samog početka izgradnje vrtića kao što su procedura učešća u komisijama za izbor najpovoljnijeg ponuđača, ocjena kvaliteta radova i svega što je potrebno da se uradi, ali i sigurnost izvođača radova da će svi poslovi biti plaćeni na vrijeme. Sredstva su na poslovnom računu Vlade Republike Srpske i s rokovima kako budu dospijevale situacije mi ćemo plaćati projekte“, dodao je ministar Tegeltija.

On je naglasio da je ukupna donacija Vlade Republike Srbije 5 miliona eura koja će, osim u Brčkom, biti raspoređena i na lokalne zajednice u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Ministar Tegeltija je zaključio da je na radnom sastanku gradonačelnika Brčko distrikta BiH upoznao s aktivnostima koje priprema Vlada Republike Srpske, a u vezi s izgradnjom autoputa od Banje Luke do Bijeljine, koji bi prolazio kroz Brčko.

2017-12-04-Tegeltija-5