Upriličen prijem povodom pravoslavnog Božića

9.1.2018. Srpski predstavnici u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Brčko distrikta BiH u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom upriličili su sinoć tradicionalni božićni prijem.

2018-01-09-Prijem-Bozic-2

Gradonačelnik Siniša Milić tom je prilikom ukazao da je Brčko distrikt BiH lokalna zajednica koju krase etničke i religijske različitosti u kojoj već godinama zajedno proslavljamo sve značajne događaje ove zajednice.

„Božić je praznik ljubavi i razumijevanja. Zato je važno, naročito u multietničkim i multireligijskim sredinama, gdje postoje možda nekada i drugačiji stavovi i pogledi na različite stvari, da praktikujemo ovakvu vrstu prijema povodom značajnijih vjerskih praznika. Naravno, u politici se mogu donositi različite odluke. Može biti ljutnje povodom različitih odluka, ali kada su u pitanju događaji koji oslikavaju nacionalni ili religijski identitet, onda moramo pokazati onu vrstu ljudskosti koja garantuje da ćemo uz međusobno uvažavanje i dijalog riješiti i sva druga sporna pitanja. Naprosto, u multietničkim i multireligijskim sredinama, kakva je distrikt Brčko, ovo je neminovnost i meni je drago da smo večeras, pored predstavnika srpskog naroda, ovdje imali i goste iz drugih naroda i manjinskih zajednica“, rekao je gradonačelnik Milić.

Prisutnima na božićnom prijemu obratio se i arhijerejski namjesnik brčanski protojerej stavrofor Dragan Ćirković.

2018-01-09-Prijem-Bozic-1

„Nalazimo se u najradosnijim danima rođenja gospoda Isusa Hrista, Bogomladenca, kada su zaista naša srca ispunjena radošću, kao i naši domovi, naše porodice. Evo već je ušlo u tradiciju, više od jednu deceniju zajedno s ostalim pripadnicima drugih naroda, odnosno konfesija, mi obilježavamo dane ovoga našeg velikoga praznika. Mi smo im zahvalni na tome što dijele našu radost, kao što i mi dijelimo njihovu radost na njihove velike praznike. Zahvaljujući srpskim predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta BiH, mi smo uspjeli, i uspijevamo zahvaljujući samome gospodinu gradonačelniku, da organizujemo ovaj koktel, i to ćemo činiti, ako Bog da, dokle god je vijeka. Daj Bože da se u miru, slozi i svakovrsnom dobru sastajemo, kako večeras ovdje tako svugdje i na svakom mjestu“, rekao je prota Ćirković.

2018-01-09-Prijem-Bozic-3