Gradonačelnik Milić predstavio program obilježavanja 18 godina Distrikta

12. 2. 2018. „Program povodom obilježavanja 18 godina Brčko distrikta BiH počinje 3. marta tradicionalnim festivalom ‚Dječija mašta može svašta‘ i trajat će do 17. marta sa svečanom akademijom kao centralnim događajem. Očekuje se kao i prethodnih godina dolazak visokih zvanica iz javnog i političkog života s državnog, entitetskog i lokalnog nivoa“, istakao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH i predsjednik Organizacionog odbora Siniša Milić.

2018-02-12-Program_18_god

 

Ove godine koncert na Trgu mladih 7. marta održat će grupa Zabranjeno pušenje.

„Te tri manifestacije su kao i ranijih godina okosnica programa Dana Distrikta. Predviđen je i niz drugih manifestacija, a u odnosu na prethodnu godinu njihov broj je reduciran s 27 na 14 propratnih manifestacija. Organizacioni odbor se opredijelio da to budu manifestacije regionalnog ili državnog karaktera, pa ćemo imati finale odbojkaškog kupa za muškarce i žene kao i državno prvenstvo u latinoameričkim plesovima. Prvi put su nedavno članovi Plesnog kluba ‚Mambo‘ na takmičenju u Italiji među više od 100 parova iz 30 zemalja svijeta osvojili prvo mjesto kao predstavnici BiH, i to je naša prva medalja u latinoameričkim plesovima“, istakao je gradonačelnik Milić.

On je dodao da će program obilježavanja Dana Distrikta koštati za oko 50.000 KM manje nego prethodne godine, što je nešto manje od 200.000 KM.

„Podsjetit ću da su iznosi za svečanosti od uspostave Distrikta krenule od nekih milion maraka i tendencija je da to dovedemo na razumnu mjeru. Nije moguće presjeći na neki drastičan način, ali mislim da je i ovo put kojim bismo trebali krenuti da bismo manifestaciju sveli na nivo koji je primjeren standardu građana i političkom trenutku“, rekao je Milić.

On je odgovarajući na pitanje novinara o punoljetsvu Brčko distrikta BiH istakao da je Distrikt finansijski stabilna multietnička zajednica.

„Dijelimo probleme s ostatkom BiH, ali u znatno manjoj mjeri. Mi imamo u skupštinskoj većini 9 političkih subjekata, predstavnike tri naroda, izražena je multietničnost kao nigdje, a njena cijena je sporost dogovaranja. Na kraju, kada postignemo dogovor mislim da sve to ima svoje prednosti i da ćemo završiti niz prioritetnih projekata, pogotovo zbog činjenice da upravo radimo na dogovoru u vezi s otklanjanjem zakonskih prepreka za realizaciju kapitalnog budžeta“, zaključio je Milić.