Brčko i Sremska Mitrovica pripremaju nove zajedničke projekte

23.3.2018. Predsjednik Skupštine grada Sremska Mitrovica Tomislav Janković i predstavnici Regionalne razvojne agencije Srem boravili su u Brčkom, gdje su se sastali s gradonačelnikom Sinišom Milićem i njegovim saradnicima, povodom javnih poziva raspisanih za grant sredstva za Zapadni Balkan Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške. Riječ je o pozivima za prekograničnu saradnju kao i regionalnu prekograničnu i transnacionalnu saradnju. Svrha norveške razvojne pomoći zemljama zapadnog Balkana je razvoj vladavine prava i stabilnosti u regiji.

2018-03-23-Sremska_Mitrovica_i_Brcko_nastavak_na_projektima-1

 

2018-03-23-Sremska_Mitrovica_i_Brcko_nastavak_na_projektima-3

Na sastanku s predstavnicima Srbije dogovoren je nastavak saradnje i zajedničkog apliciranja na dijelu koji se odnosi na prekograničnu saradnju, zasnovane na prethodno definisanim prioritetima zemalja, a u okviru ekonomskog rasta, inovacija i otvaranja novih radnih mjesta. Istaknuta je dosadašnja uspješna saradnja između dvije lokalne zajednice, što je bio i povod za zajednički nastup po spomenutim javnim pozivima.

Do 17. aprila timovi oba grada će zajednički završiti aplikaciju po prvom, a do 1. jula po drugom javnom pozivu, te će rezultati eventualne dodjele grant sredstava biti poznati do kraja godine.