Gradonačelnik Milić upriličio prijem za studente iz regije

23.4.2018. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić upriličio je sinoć prijem u Gradskoj vijećnici za učesnike „Međunarodne konferencije studenata 2018“, koja se na Ekonomskom fakultetu u Brčkom održava od 22. do 24. aprila, u organizaciji Unije studenata Republike Srpske.
2018-04-23-Forum_studenta-5
2018-04-23-Forum_studenta-4 

O temama poput studentskog standarda u regiji, mobilnosti i razmjeni studenata između zemalja zapadnog Balkana, pravne regulative studentskog statusa u BiH i regiji, mogućnosti ostvarivanja zajedničkih projekata u budućnosti i odlasku mladih s prostora zapadnog Balkana na nekoliko panela raspravljat će studenti iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije kao i iz BiH. 

„Drago mi je da je Brčko domaćin jednog ovakvog okupljanja i cilj nam je da budemo regionalni centar ovakvih događaja. Mislim da ne postoji vlast koja nije zainteresovana za pitanja kojima će se studenti baviti u toku naredna dva dana i sasvim sigurno da će zaključci do kojih će doći biti dobra vodilja vlastima u daljnjim aktivnostima“, istakao je gradonačelnik Milić i poželio studentima dobrodošlicu u Brčko distrikt BiH. 

2018-04-23-Forum_studenta-1

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Milan Milišić rekao je da je ovo odlična prilika za razmjenu iskustava studenata iz cijele regije. 

Dekan Ekonomskog fakulteta Brčko Univerziteta u Istočnom Sarajevu Srđan Lalić izrazio je uvjerenje da će zaključci sa ove konferencije uroditi plodom kako bi se unaprijedio kvalitet života mladih ljudi,  a također postigao i primarni cilj a to je „da nađemo idejno rješenje i da mladi ostanu da studiraju i žive na ovim područjima“. 

„Međunarodnu konferenciju studenata 2018“ danas je na Ekonomskom fakultetu u Brčkom u ime Vlade Brčko distrikta BiH otvorio šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić.

2018-04-23-Forum_studenta-2

„Ovo je veoma značajan događaj za naš grad samim tim što su teme kojima ćete se baviti veoma značajne, kako za vas studente, vaše visokoškolske ustanove, tako i za nas u Vladi Brčko distrikta BiH. Siguran sam da će vaš zajednički rad u narednim danima doprinijeti  razmjeni mišljenja i iskustava, ali i vašem međusobnom povezivanju i prisnijoj budućoj saradnji“, istakao je Blažić.

Studenti iz zemalja u regiji će osim učešća u radnim panelima imati priliku da obiđu grad te prilikom organizovanog izleta krstare rijekom Savom.

2018-04-23-Forum_studenta-3