Svečano uručena sportska odbojkaška oprema za 15 osnovnih škola u Distriktu

24.10.2018. Šefica Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Mara Matkić danas je u sportskoj sali Gimnazije u Brčkom u okviru projekta „Igraj odbojku, rasti sa njom“ u organizaciji Odbojkaškog saveza BiH i pod pokroviteljstvom Evropske odbojkaške konfederacije svečano uručila odbojkašku opremu za petnaest osnovnih škola na području Brčko distrikta BiH.

2018-10-24-Svecano_urucena_sportska_oprema_u_15_skola-2

Matkić je kazala da je Brčko distrikt BiH u projektu prepoznat kao grad sporta, a naročito, kako je naglasila, u sportu odbojke. 

„Mislim da su Brčko prepoznali kao grad sporta, naročito kada je u pitanju odbojka. Distrikt ima infrastrukturu koja može da podrži jednu ligu odbojke i sve naše škole imaju sportske dvorane u kojima se mogu igrati lige odbojke. Također, mislim da je još jedan razlog zato što su naše učenice Prve osnovne prošle godine pobijedile na prvenstvu Zapadnog Balkana u odbojci. To je za nas vjetar u leđa kako bi se odbojka na široka vrata uvela u škole. Mi danas po prvi put zvanično počinjemo s ligom školske odbojke u osnovnim školama“, kazala je Matkić. 

Milutin Popović, potpredsjednik Odbojkaškog saveza BiH, kazao je da je cilj projekta da se populariše odbojka i približi mladima kako bi se takmičili i družili. 

2018-10-24-Svecano_urucena_sportska_oprema_u_15_skola-3

„Evropska odbojkaška konfederacija je osigurala sportsku opremu – po 10 lopti i mreže za osnovne škole koje su uključene u projekat. Također, Odbojkaški savez BiH je u okviru promocije projekta osigurao majice kako bi se obilježilo takmičenje u koje je uključeno petnaest osnovnih škola na području Distrikta. Projekat obuhvata 80 osnovnih škola i cilj je da se populariše odbojka kako bi se ovaj sport približio mladima, da bi se takmičili i družili“, kazao je Popović. 

Partneri projekta u Distriktu su Vlada Brčko distrikta BiH, ŽOK „Bimal - Jedinstvo“, OK „Mladost“ i OK „Jedinstvo“ Brčko.

2018-10-24-Svecano_urucena_sportska_oprema_u_15_skola-2