Vlada usvojila odluku o dodjeli grantova za sufinansiranje projekata EU

16.11.2017. Na 24. vanrednoj sjednici Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju kriterija i proceduri za dodjelu grantova za sufinansiranje projekata Evropske unije i drugih donatora. Šefica Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju Delfa Dejanović rekla je da je u budžetu za tekuću godinu za ove namjene izdvojeno 50.000 KM.
2017-11-16-Nastavak_Vlade

„Odjeljenje će raspisati javni poziv na koji će se zainteresovana udruženja iz Brčko distrikta moći prijaviti, a svrha sredstava koja su izdvojena je da doprinesu unapređenju procesa EU, ekonomskog i društvenog razvoja te borbi protiv korupcije“, istakla je Dejanovićeva.

Usvojena je i Odluka o davanju saglasnosti Odjeljenju za evropske integracije i međunarodnu saradnju za angažovanje jednog izvršioca za obavljanje posebnih poslova.

U nastavku 27. redovne sjednice primljena je k znanju Informacija u oblasti šumarstva. Razmatranje i odobravanje Prijedloga odluke o zaduženju Brčko distrikta BiH po projektu „Luka Brčko“ prebačeno je na dnevni red 28. redovne sjednice.

Na 28. redovnom zasjedanju Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju kriterija za dodjelu novčanih nagrada za studente generacije prvog ciklusa studija s područja Brčko distrikta BiH. Novčana sredstva koja se izdvajaju za ove namjene su 5.000 KM. „Odjeljenje će objaviti javni poziv za prijave, a sredstva će biti ravnomjerno raspoređena“, rekao je šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović. Vlada je usvojila i  Odluku o utvrđivanju kriterija za korištenje novčanih sredstava s pozicije ostali grantovi pojedincima odobrenih Budžetom Brčko distrikta BiH za 2017. godinu, odnosno sredstava namijenjenih učenicima generacije za osnovne i srednje škole. „Za osnovne škole predviđeno je 3.600 KM, odnosno po 300 KM za svakog učenika, a za srednje škole 2.000 KM“, dodao je Osmanović. Članovi Vlade usvojili su i Prijedlog odluke o odobravanju isplate stipendija apsolventima koji su apsolventi školske 2017/2018. Stipendije će se isplaćivati u šest mjesečnih iznosa od po 200 KM, ukoliko student ranije ne završi studije. 

Članovi Vlade usvojili su Prijedlog odluke o imenovanju člana predstavnika Brčko distrikta BiH u Komisiju za odabir sredstava grantova za stambeno zbrinjavanje Roma u 2017. godini kao i Prijedlog odluke o imenovanju člana predstavnika Brčko distrikta BiH za rad na unošenju podataka (projekat IPA 2014–2016.).

28. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH prekinuta je kod rasprave o Nacrtu Zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima i bit će nastavljena.