Završena osma redovita sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

10.3.2017. U skladu sa Zakonom o Vladi Brčko distrikta BiH na današnjoj, osmoj redovitoj, sjednici usvojeno je Izvješće o radu Vlade Brčko distrikta BiH za 2016. godinu, koje će biti upućeno u skupštinsku proceduru. Prema usvojenom Izvješću Vlada Brčko distrikta BiH je tijekom 2016. godine održala ukupno 59 sjednica, od čega 6 redovitih, 50 izvanrednih i 3 tematske sjednice, na kojima su razmatrana pitanja iz nadležnosti Vlade. U ostvarivanju svojih prava i dužnosti u izvještajnom razdoblju Vlada je usvojila 14 nacrta zakona, 4 pravilnika, 284 odluke, 2 izvješća, 4 informacije, 3 strategije i 60 zaključaka.

2017-03-10-8_RSV-Damir_Bulcevic

Glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Damir Bulčević istaknuo je da je Vlada u protekloj godini stvorila pretpostavke za osnivanje novog, Odjela za europske integracije, koji je i formiran. „Naši ciljevi usmjereni su k Europskoj uniji“, istaknuo je Bulčević.

Bulčević je rekao da je Vlada usvojila i zaključak kojim je odjelima dala rok do sljedeće srijede da dostave program rada za tekuću godinu. „Odjeli su dostavili program rada u skladu s obvezama, međutim, s obzirom na to da je u skupštinskoj proceduri usvojena Opća politika Brčko distrikta BiH za razdoblje 2016. – 2020. godine, gradonačelnik je tražio da programi odjela budu usklađeni s ovim dokumentom. Zbog toga je odjelima vraćen program na doradu i sada ćemo imati novi i kvalitetniji program rada“, pojasnio je Bulčević.

Članovi Vlade usvojili su dva kvartalna i Izvješće o radu Inspektorata Brčko distrikta BiH za prošlu godinu.

2017-03-10-8_RSV

Senada Garić, voditeljica Inspektorata, rekla je da je Inspektorat u 2016. godini izvršio 30.688 kontrola, što je za 19 % više u odnosu na zacrtani plan. Ona je navela da se Inspektorat suočio s određenim problemima zbog nedostatka inspektora, odnosno zbog nepopunjavanja određenih pozicija, pa stoga u određenim oblastima inspekcijskog nadzora nije izvršen dovoljan broj kontrola. Ovaj problem je, kako je navela, u žurnim situacijama premošten, a koncem godine počelo je popunjavanje pozicija, što će tijekom ove godine biti i završeno.

2017-03-10-8_RSV-Senada_Garic

„Inspekcija je prilikom kontrole pri uvozu i izvozu roba ostvarila 600.000 KM prihoda, s tim da treba napomenuti da je naknada za kontrolu kvalitete i zdravstvene ispravnosti proizvoda na graničnom prijelazu u Brčko distriktu BiH najjeftinija u odnosu na ostale granične prijelaze“, istaknula je Garić. Ona je dodala da u izvještajnom razdoblju nije bilo masovnijih oboljenja i zaraza ljudi, životinja i biljaka. „U okviru projekata s državne razine tijekom 2016. godine stavljen je izvan prometa određen broj proizvoda koji nisu bili sigurni i zdravstveno ispravni, što se odnosi na određenu količinu vode u bocama i kašica za djecu“, dodala je Garić. Ona je navela da je vršena kontrola voća i povrća na pesticide te da rezultati nadležno referentnih laboratorija pokazuju da građani Brčkog jedu zdravu hranu, bez pesticida.