Завршена осма редовна сједница Владе Брчко дистрикта БиХ

10.3.2017. У складу са Законом о Влади Брчко дистрикта БиХ на данашњој, осмој редовној, сједници усвојен је Извјештај о раду Владе Брчко дистрикта БиХ за 2016. годину који ће бити упућен у скупштинску процедуру. Према усвојеном извјештају, Влада Брчко дистрикта БиХ је у току 2016. године одржала укупно 59 сједница од тога 6 редовних, 50 ванредних и 3 тематске сједнице, на којим су разматрана питања из надлежности Владе. У остваривању својих права и дужности у извјештајном периоду Влада је усвојила 14 нацрта закона, 4 правилника, 284 одлуке, 2 извјештаја, 4 информације, 3 стратегије и 60 закључака.

2017-03-10-8_RSV-Damir_Bulcevic

Главни координатор Владе Брчко дистрикта БиХ Дамир Булчевић истакао је да је Влада у протеклој години створила претпоставке за оснивање новог, Одјељења за европске интеграције, које је и формирано. "Наши циљеви усмјерени су ка Европској унији", истакао је Булчевић.

Булчевић је рекао да је Влада усвојила и закључак којим је одјељењима дала рок до сљедеће сриједе да доставе програм рада за текућу годину. "Одјељења су доставила програм рада у складу са обавезама, међутим, с обзиром да је у скупштинској процедури усвојена Општа политика Брчко дистрикта БиХ за период 2016–2020, градоначелник је тражио да програми одјељења буду усклађени са овим документом. Због тога је одјељењима враћен програм на дораду и сада ћемо имати нови и квалитетнији програм рада", објаснио је Булчевић.

Чланови Владе усвојили су два квартална и Извјештај о раду Инспектората Брчко дистрикта БиХ за прошлу годину.

2017-03-10-8_RSV

Сенада Гарић, шефица Инспектората, рекла је да је Инспекторат у 2016. години извршио 30 688 контрола, што је за 19 одсто више у односу на зацртани план. Она је навела да се Инспекторат суочио са одређеним проблемима због недостатка инспектора, односно због непопуњавања одређених позиција, стога у одређеним областима инспекцијског надзора није извршен довољан број контрола. Овај проблем је, како је навела, у хитним ситуацијама премошћен, а крајем године почело је попуњавање позиција што ће током ове године бити и завршено.

2017-03-10-8_RSV-Senada_Garic

"Инспекција је приликом контроле при увозу и извозу робе остварила 600 000 КМ прихода, с тим да треба напоменути да је накнада за контролу квалитета и здравствене исправности производа на граничном прелазу у Брчко дистрикту БиХ најјефтинија, у односу на остале граничне прелазе", истакла је Гарићева. Она је додала да у извјештајном периоду није било масовнијих обољења и зараза људи, животиња и биљака. "У оквиру пројеката са државног нивоа, у току 2016. године стављен је ван промета одређен број производа који нису били безбједни и здравствено исправни, што се односи на одређену количину флаширане воде и кашица за дјецу", додала је госпођа Гарић. Она је навела да је вршена контрола воћа и поврћа на пестициде те да резултати надлежно референтних лабораторија показују да грађани Брчког једу здраву храну, без пестицида.